dimecres, de gener 25, 2006

Els pols es fonen

1 mes i 12 dies sense escriure. Perdó als habituals de 4pensaments.
CIU i Artur Mas l'han clavada. La jugada dels convergents ha estat una jugada digne de passar a l'història de l'estratègia. I és que un partit que està a l'oposició a Catalunya ha aconseguit pegar-li una bona bofetada, sobretot, al partit que en les darreres eleccions li va restar protagonisme i que semblava que s'havia convertit en el catalitzador del vot catalanista del Principat (ERC).
Lluny d'interpretar políticament l'acord entre CIU i el PSOE, per la coalició nacionalista ha estat tot un cop d'efecte que posa a ERC en la següent tesitura: o millora l'acord, cosa que serà extremament difícil donada la pèrdua de poder de negociació després del sí de convergència, o es retira de l'acord, cosa que el deixa en una posició delicada. Si això passés, Esquerra recuperaria el paper que ha desenvolupat durant tants d'anys: el de un partit amb uns ideals massa "idílics" o ingenus (si es vol).
La jugada també ha estat rodona pel PSOE. ERC no és un bon company de viatge de cara a les properes eleccions de cara a l'electorat de la resta de l'estat espanyol. CIU, amb molta millor imatge convenia més al PSOE. Els socialistes no tenien una millor manera de treure força a les reclamacions dels republicans que un acord més "moderat" amb Convergència. Hi així ho han fet. Per tant, jugada mestre per PSOE i CIU.
El gir ha estat tan radical que en aquests dies ja he escoltat analistes que argumentaven que ERC havia arribat a la punta de la seva ascensió dels darrers anys. Els republicans, tal i com va exposar Carod al Parlament espanyol durant la ponència sobre l'Estatut, s'aprofitaren de la pol·larització de la política espanyola. Amb Aznar com a president en majoria absoluta, Esquerra va saber jugar el seu paper de pol oposat al PP. Cada vegada que Acebes, Aznar o Zaplana pronunciaven el nom de Carod els votants d'ERC pujaven de manera exponencial. Els pols creixien i els partits més moderats perdien pes. Per això, la victòra socialista del 14-M fou una arma de doble tall per Esquerra. Per un costat, el contrapès d'Esquerra en l'aspectre polític espanyol (el PP) perdia protagonisme, però per l'altra, amb el nou govern, les facilitats per aconseguir les reclamacions republicanes augmentarien. Però just quan arriba la més important de les reclamacions (l'Estatut), és Convergència la que passa a jugar el paper predominant robant tot el protagonisme a Esquerra.
Així doncs, la cosa sembla que torna a anar dels pols cap al centre. Tal vegada per això, Rajoy ha convençut a Piqué per que continui al partit. Polítics com ell poden esser els qui juguin un important paper en el futur en detriment dels Zaplana, Acebes o l'Aznar de la darrera etapa.

8 Comments:

Anonymous Anònim said...

Això de baixar-se els pantalons, posar el cul i que te la clavin pot ser que sigui una bona jugada si acabes sortint a la foto encara que no sigui amb una posició gaire afortunada.
Pel Zapatero amb la cara de satisfacció clavant-la fins el fons crec que la saisfacció és molt més gran.
Però per un quiqui de compromís tot un país hi està perdent...
Crec que el teu comentari sobre el possible retroces d'ERC és lògic des d'una mentalitat cobarda i provinciana que ha anat alimentant CIU els últims 20 anys però tornarà a sorprendre la mentalitat més oberta de les noves generacios que ja estan farten que els hi donguin pel cul per sortir a la foto o perquè ens han d'entendre...
el temps dirà i les pròximes eleccions també...

dv. de febr. 03, 09:02:00 p. m.  
Blogger peixet said...

Respecto de totes totes les teves interpretacions sobre l'acord i només recordo que jo no en vaig donar ni una d'interpretació política. Tal i com vaig remarcar al texte ("Lluny d'interpretar políticament l'acord entre CIU i el PSOE...") volia tractar d'analitzar la jugada de CIU i PSOE des d'un punt de vista estratègic i sense entrar en valoracions partidistes i, per tant, esbiaixades. De tota manera, gràcies perque he après que això és, en política, del tot impossible.

dl. de febr. 06, 03:54:00 p. m.  
Anonymous Anònim said...

www.fruitavida.biz the one true health drink from the Amazon that is full of nature's natural benefits.

dl. de febr. 06, 07:38:00 p. m.  
Anonymous Anònim said...

www.fruitavida.biz the one true health drink from the Amazon that is full of nature's natural benefits.

dt. de febr. 07, 07:35:00 a. m.  
Blogger Arnau said...

Vaig que t'has posat un comptador de visites. Ara el que et toca es escriure amb una frequencia per sobre de un post cada dos mesos!

Salutacions des de Chicago. Per cert, ets tu que esta per California?

ens veiem!

dv. de març 31, 01:14:00 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Aquest blog ha millorat la seva imatge, però no hi veig nous continguts :-D.

dv. de març 31, 04:09:00 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

dj. d’ag. 17, 05:23:00 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Ara m'alegro que em vaig adonar d'aquest lloc, exactament la informació adequada que volia!

ds. de febr. 16, 07:05:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home